اضطراب جدایی در کودکان

نویسنده: یلدا فروید – روانشناس و نوروتراپیست

یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در فرآیند رشد کودکان، جدایی کودک از والدین و استقلال است. این فرآیند چون در سنین ابتدایی زندگی رخ می‌دهد، بسیاری از والدین را با چالش‌هایی مواجه می‌کند. مثلا والدین شاغلی که باید کودک را با پرستار تنها بگذارند. یا والدینی که با ممانعت کودک از تنها خوابیدن مواجه می‌شوند.

 اضطراب جدایی

فرآیند استقلال و جدایی همانگونه که برای والدین چالش‌برانگیز است، کودک را نیز دچار اضطراب می‌کند. این فرآیند لازم است به صورت درست توسط والدین مدیریت شود تا از آسیب به کودک جلوگیری شود و البته این استقلال به موقع صورت بگیرد زیرا اگر کودک تا سنین بالاتر نتواند مهارت این جدایی و استقلال را کسب کند، در فعالیت‌های اجتماعی به ویژه در سنین مدرسه، با مشکلات جدی مواجه می‌شود.

ویدئو | اضطراب جدایی در کودکان

بیشتر بخوانید: اضطراب در کودکان

 اضطراب جدایی در کودکان چیست؟

  • وابستگی و ترس از دست دادن در سنین ابتدایی زندگی مخصوصا کودکان زیر دو سال طبیعی است. هرچه کودک رشد پیدا می‌کند، این وابستگی به طور طبیعی کاهش می‌یابد. اما گاهی برخی از کودکان حتی در سنین بالای 6 سال نیز دچار ترس و اضطراب جدایی هستند.
  • اضطراب جدایی در کودکان به ویژه در اولین جدایی طبیعی‌ است و به مرور رفع می‌شود. اما اگر این ترس و اضطراب ادامه پیدا کند، والدین باید برای درمان کودک اقدام کنند.
  • اگر اضطراب جدایی در کودکان به موقع درمان نشود، ممکن است حتی کودک از رفتن به مدرسه نیز امتناع کند و نتواند بدون والدین در اجتماع حاضر شود.
  • اختلال اضطراب جدایی در کودکان در صورت عدم درمان، ممکن است تا بزرگسالی نیز همراه کودک باقی بماند و آینده او را تحت تاثیر قرار دهد.
درمان اضطراب جدایی کودکان
  • به طور کلی اختلال اضطراب جدایی در کودکان به ترس فرد از ترک خانه و یا جدا شدن از افراد خاص مانند والدین گفته می‌شود. این اضطراب باید با توجه به سن کودک بررسی شود، تا به عنوان یک اختلال شناخته شود.
  • رویکرد‌هایی که در استقلال و جدایی کودک از والدین تاثیر زیادی دارد تا حد زیادی مبتنی بر فرهنگ است. در فرهنگ غربی معمولا کودکان این استقلال را زودتر تجربه می‌کنند مثلا در زیر یک سالگی نیز شب‌ها جدا از والدین می‌خوابند. اما در برخی فرهنگ‌ها این وابستگی بیشتر است و جدایی دیرتر صورت می‌گیرد.

چه زمانی باید از مشاور کمک بگیریم؟

تا وقتی که اضطراب جدایی شدید نباشد و والدین بتوانند با توصیه‌های تربیتی این فرآیند را مدیریت کنند، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. اما اگر این اضطراب بیش از حد معمول باشد و تا سنین بالاتر ادامه پیدا کند، کودک نیازمند مراجعه به روانشناس است. زیرا در این صورت اختلال اضطراب جدایی‌ بروز می‌کند و والدین باید حتما برای درمان آن اقدام کنند.

ما در مرکز مشاوره جهش می توانیم در زمینه درمان اختلال اضطراب جدایی به شما کمک کنیم. در صورت تمایل برای رزرو وقت می توانید روی لینک زیر کلیک نمایید.

تماس با مرکز مشاوره جهش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *